Mistanke og tegn på demens

Rådgivning

Jeg: Tidligere Skibsfører, med en solid sundhedsuddannelse. Eksamineret, i blandt andet psykologi og kultursociologi. Endvidere uddannelse som Handikapchauffør. Jeg frygter, at min tidligere samleverske gennem 11 år, er ved at udvikle tidlig demens. De seneste år, er hun blevet langsommere til mange ting (køre bil, orientere sig, besvare spørgsmål, betjene computer). Hun har selv oplyst, at hun i et enkelt tilfælde - ikke kunne huske navnene på hendes borgere (Plejehjemsassistent). Hun har også på det seneste, rodet rundt i sin Mors dødsår (fra 1969 til nu 1961) - og har haft meget stress. Hvor meget kan skyldes stress, og hvor meget kan skyldes tidlig demens? Hvornår sætter tidlig demens almindeligvis ind - og hvad kan der gøres fremadrettet, for at forhale processen mest muligt?

Læs hele brevet
14. maj 2021

Svar fra Demenslinien:

Kære Bangsholt

Det er ganske forståeligt, at du er bekymret for din tidligere samleverske.

Du fortæller, at problemerne har været undervejs over de seneste år, men at hun samtidigt også har haft stress.

Stress og depression har ofte mange af de samme symptomer, som en begyndende demenssygdom.

Det er derfor vigtigt at blive, udredt, så der kan gives den rigtige behandling. Hvis der er tale om en demenssygdom er der i de fleste tilfælde mulighed for medicinsk behandling, som kan forhale udviklingen og betyde, at man kan fungere bedre i længere tid.

Ud over medicinsk behandling, er det vigtigt at leve et så sundt liv som muligt på alle måder. Det vil sige et liv med sund kost,  uden stress, at undgå rygning og overforbrug af alkohol samt at være aktiv både fysisk og mentalt allerhelst i sociale fællesskaber.

En demenssygdom udvikler sig meget forskelligt fra person til person også hos yngre med demens, men forløber ofte over flere år. 

Med venlig hilsen

Demensliniens rådgiver

 

P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?

Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.

Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.

Tilbage til brevkassen

Bestil samtale

Skriv et brev til Demensliniens brevkasse

OBS: Brevkassen holder sommerferielukket og åbner igen til september. Nedenfor kan du skrive dit spørgsmål til Brevkassen - det er gratis og anonymt. Udfyld venligst oplysningerne herunder - så kan vi bedst muligt hjælpe dig, og andre kan senere få glæde af dit spørgsmål. Det er kun dit kaldenavn der vises i brevkassen. Du kan forvente svar inden for en uge. Vi sender en e-mail med dit spørgsmål og svar, når dit brev er besvaret.

Dette navn vises på hjemmesiden

Ved at offentliggøre dit brev kan andre i samme situation få glæden af læse dit brev - på den måde kan vi hjælpe hinanden. Rådgiveren behandler og anonymiserer alle breve inden de bliver offentliggjort.