Min far bliver mere dement under isolation på plejehjem
Min far har parkinson med tiltagende demens. Han er kun i slutningen af 60\'erne, og da han flyttede primært på plejehjem sidste år, var det primært, fordi han ikke længere kunne klare det praktiske med at bo alene, selv tage medicin, lave mad osv. Men under corona-nedlukningen er han blevet mere og mere konfus, og de små symptomer på demens, han havde tidligere, er blevet forstærket kraftigt. Jeg kunne godt tænke mig at lave nogle aktiviteter med ham, som er med til at holde hans hjerne så frisk som muligt. Kan I anbefale specifikke aktiviteter eller øvelser, som er gode som hjernegymnastik for demensramte? Jeg må heldigvis godt besøge ham på plejehjemmet nu, men har ikke mulighed for at besøge oftere end en gang om ugen, og resten af familien bor langt væk, så det er begrænset, hvad han har af fysisk kontakt. Han har dog stadig en del, han snakker i telefon og på skype med, så virtuelle aktiviteter ville også være velkomne.
Svar fra Demenslinien:
Kære Lis
Vi bliver alle påvirkede, når vi, som nu, bliver isolerede fra hinanden på grund af Corona.
Personer med demenssygdom er dog ekstra udsatte, blandt andet på grund af det manglende initiativ (som netop er en af symptomerne på demens) hvilket gør, at de ikke selv er i stand til at holde sig i gang. Beboere på plejehjem, som for manges vedkommende har tilbragt meget tid alene i deres bolig uden de sædvanelige aktiviteter, taber funktion både fysisk og mentalt.
En demenssygdom vil betyde et stadig tab i funktionsniveau, men manglende social kontakt og inaktivitet forstærker og fremskynder tabene.
Det er rigtig godt, at du har lyst til at lave aktiviteter med din far, det vil helt sikkert være gavnligt for ham, men da du kun er der en dag om ugen, må det suppleres med noget mere.
Din far bør have vedligeholdelsestræning med fysioterapeut på grund af sin Parkinsons. Det at bruge kroppen styrker ikke blot fysikken, men stimulerer også hjernen. Prøv derfor også at tale med plejehjemmets personale om, hvad der kan holde din far i gang i det daglige, find sammen ud af, hvordan hverdagen for din far kan få mere struktur og indhold, det vil mindske uro og konfusion og samtidig få ham til at føle sig mere tilfreds og tilpas.
De aktiviteter som er gavnlige for ham, er især at gå ture og indtænke bevægelse i samværet allerhelst samtidig med god humor, hvis han er til det. Det kan være små fælles gymnastikøvelser, som at rejse og sætte sig, eller at lytte til god musik og danse/ bevæge jer til det.
Det der påvirker hjernen allermest og bedst er meningsfuldt socialt samvær. Derfor er det ikke så afgørende, hvad i beskæftiger jer med, om det er at kigge på gamle fotos og mindes sammen, om det er at lægge kabale eller lytte til musik, bare det foregår i en god stemning og styrker følelsen af samhørighed og nærvær.
Du fortæller at den øvrige familie skyper eller telefonere ham. Det er et rigtig godt supplement til hverdagens aktiviteter. Hvis du taler med familien om, at opkaldene planlægges indbyrdes på de dage, hvor der ikke sker så meget andet og at alle indtænker aktiviteter i opkaldet, når det er muligt, vil det helt sikker forbedre din fars livskvalitet.
I kan måske blive inspireret af online aktivitetsholdene på AKTIVI:
En anden og nem måde at kunne blive ved med at holde online kontakt kan være via MoreMemo:
Du er altid meget velkommen til at ringe til os på Demenslinien for en uddybning.
Med venlig hilsen
Demensliniens rådgiver
P.S. Vidste du, at Alzheimerforeningen udelukkende er finansieret af frivillige bidrag?
Vores gratis rådgivning på Demenslinien er derfor afhængig af din og min støtte.
Vil du være med til at sørge for, at andre også kan få glæde af vores rådgivning, kan du give os et bidrag.